Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hámhoz szoktatás

Legalább egyszer az életben előfordul, hogy a macskát szállítani kell (pl.: állatorvoshoz). Ehhez azonban a macskák többsége nem lelkesedik, és különösen a dobozban, ketrecben való utazást nem kedvelik. Ennek oka egyszerűen az, hogy nem szeretik a bezártságot, így amint becsukjuk a szállítóeszköz ajtaját, azonnal ellenállnak, és minden erejükkel azon vannak, hogy valahogy kiszabaduljanak.
   A megoldás a hám használatában rejlik. Így a macska szabadon mozoghat, és gazdájának sem kell attól félnie, hogy kiugorhat a kezéből, és elszaladhat. Ha tehetjük, akkor már kölyökkorában kezdjük el a hámhoz való szoktatást, mert felnőtt korban már jobban ellenkeznek, és tovább tarthat, amíg sikerül problémamentesen szállítani, sétáltatni a hámmal macskánkat.
   Először csak olyan hámmal kezdjünk, amely nyakörv nélküli, mert a macska könnyen megsérülhet a nyakörv elleni harcban, amikor szabadulni próbálna, és a nyakára helyeződik át a teljes súlya.
   Természetes, hogy a macska először szabadulni próbál a hámtól. Kezdetben naponta csak 2-3 alkalommal adjuk rá a hámot, de öt percnél tovább soha ne hagyjuk rajta. Fontos, hogy soha ne húzzuk és rángassuk a pórázt, ha a macskánk nem akar megmozdulni. Ilyenkor simogassuk, egy kis finomsággal próbáljuk meg odacsalogatni hozzánk. A fiatalabb macskák akár 1-2 hét alatt teljesen hozzászoknak a hám viseléséhez.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A büntetés

A legfontosabb dolog az, hogy finoman kell megbüntetni kedvencünket, ha éppen olyanon kapjuk, amit nem szabadna csinálnia. Ha lehet, akkor ne kiabáljunk rá, és ne is üssük meg, mert bár ha kap egy pofont, akkor valószínűleg nem fogja többet az adott dolgot elkövetni, de nem fog megbízni utána bennünk, és félni fog tőlünk. A legjobb az, ha úgy büntetjük meg, hogy nem tudja a büntetést kapcsolatba hozni velünk. Mivel a macskák többsége nem szereti a vizet, így egy hirtelen jött vízsugár „sokkolóan” hathat rá, amitől abba fogja hagyni azt, amit éppen csinált. Csak kevés mennyiségű vizet kell ráspriccelnünk, lehetőleg úgy, hogy ne lássa, hogy tőlünk jön az a vízsugár, mert így azt hiheti, hogy onnan, vagy abból jön, ahol van. Többszöri ismétlés után végül elérhetjük, hogy többet nem mászik fel oda, ahová nem szabad, és nem csinál olyat, amit nem szabad.

 Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.