Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Húgykő

 A betegséget a húgysav egyensúlyának a felbomlása okozza. A húgykő főleg hímeknél alakul ki. A keletkezett kövek elzárhatják a húgycsövet, ezzel hólyaggyulladást okozva, de húgyhólyaggyulladás is okozhat húgykövet.
   A betegséget észrevehetjük, ha a macska gyakran tölt el sok időt az almostálban vizelés nélkül. A betegség igen fájdalmas. Gyakori a vizelési inger, de a kövek által elzárt húgycsövön a vizelet nem tud átjutni. Nagyon fontos a tünetek észlelése, és a gyors kezelés, mert a kezelés nélkül a hólyag végül megtelik, felpuffadnak a vesék, a macska sokkos állapotba kerül, végül pedig elpusztul.
   A kő fajtájától függően változik a kezelés is. A vizelet túlzott lúgossága hólyaghomok, míg túlzott savassága oxalátkövek kialakulásához vezet. A hólyaghomok kezelésére elegendő a speciális étrend alkalmazása. Az oxalátköveket műtéttel tudja eltávolítani az állatorvos, és a kiújulás megakadályozására kell egy speciális étrendet követnie a macskának.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Policisztás vesebaj

A betegséget más néven vesecisztának is nevezik. A betegséget egy öröklött domináns gén okozza, így csak úgy lehet megelőzni a betegséget, hogy a beteg macskát nem tenyésztik tovább, ha tudatában vannak a betegségével. Ahogy a betegség neve is utal arra, a megbetegedett macska veséjében ciszták vannak, melyek száma egyre csak gyarapszik, ahogy telik az idő. Ezek a ciszták a vese normális működését akadályozzák, végül a veseműködés teljesen leáll. A policisztás vesebaj gyógyíthatatlan betegség, minden esetben halálos.
   A macska életét meghosszabbíthatjuk, és könnyebbé tehetjük egy vesekímélő étrenddel, de a folyamatot semmivel sem állíthatjuk meg.
Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Húgyhólyaggyulladás

Húgyhólyaggyulladásról akkor beszélhetünk, amikor begyullad a hólyag fala, amitől a hólyag minden egyes vizeletcseppre összehúzódással reagál. A húgyhólyaggyulladás legszembeötlőbb tünete, hogy a macska nem tud nyugton maradni. Ez a betegség a hímeknél és a nőstényeknél egyaránt gyakran fordul elő. A kis mennyiségű vizelet sötét színű a benne lévő vér miatt. Ha észleljük a tüneteket, akkor keressük fel az állatorvost. A húgyhólyaggyulladás egy igen fájdalmas betegség, így az antibiotikum mellé fájdalomcsillapítót is fel szoktak írni a kezelésére.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polidaktília

A polidaktília többujjúságot jelent. A polidaktíliát egyetlen egy domináns Pd gén okozza, mely következményeképp a macskának több lábujja van. A macska mellső mancsain öt-öt, a hátsó mancsain pedig négy-négy lábujj van normális esetben. Azoknak a macskáknak, akik rendelkeznek a Pd génnel, akár hét-hét lábujjuk is lehet.
   Akadnak olyan macskatenyésztők, akik a polidaktíliát különlegességnek tartják, így direkt ilyen macskákat tenyésztenek. Viszont két olyan macskát nem pároztatnak, akiknek több lábujjuk van a normálisnál, mert az már más lábproblémákat is okozhat.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tályogok

A különböző tályogok igen gyakran alakulnak ki macskáknál. A legtöbb esetben sérülések (karmolások, harapások, stb.) okozzák. A tályog úgy alakul ki, hogy ezek a sérülések begyulladnak a bőr alatt, miután azok már összeforrtak. Ezek a gyulladások sokszor észrevétlenül meggyógyulnak, de van, amikor a gyulladás által felgyülemlett gennynek egy részét a szervezet már nem tudja elvezetni, így a gyulladás helyén gennyzacskó alakul ki.
   A gyulladás miatt a macska levert lehet, sőt, lázas is lehet. Ha nem kezeljük, akkor egy idő múlva a bőr felreped, és kifolyik az ott összegyűlt genny. Ilyenkor ezen a területen egy kopasz folt marad, és a szőr csak nagyon lassan nő vissza. Előfordulhat, hogy ugyanazon a helyen egy újabb tályog alakulhat ki. A kisebb tályogokra az állatorvos a legtöbb esetben antibiotikumot ad, de még így is megeshet, hogy a kezelés befejeztével újra tályog jön létre. Az állatorvosok többsége manapság így már amellett az eljárás mellett dönt, hogy altatás alatt felnyitja a bőrt, és így alaposan ki tudja tisztítani a sebet.

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsírmáj

Ez a betegség akkor alakul ki, ha a macska több napig semmit sem eszik. Ilyenkor ugyanis a szervezet nagy mennyiségű tárolt zsírt szabadít fel. Ez a felszabadult zsírmennyiség pedig bekerül a véráramba, amit az állat szervezete csak nagyon nehezen tud feldolgozni. Ez a zsírtömeg felhalmozódik a májban, ami miatt legyengül a máj működése, végül pedig a macska megmérgezi magát és elpusztul.
   A zsírmáj visszafordíthatatlan, ha nem részesül azonnali kezelésben a megbetegedett állat.
   Mivel a zsírmáj körülbelül ötnapi koplalás után áll be, így nem kell túlzottan aggódnunk, ha macskánk egy napig nem evett. Viszont nem árt már ilyenkor is állatorvost hívni, aki megpróbál rájönni arra, hogy mi okozhatja a cica étvágytalanságát, és, hogy mivel lehetne visszaadni az étvágyát. Az is előfordulhat, hogy csak erőszakkal tudjuk elérni, hogy a macska újra egyen.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukorbetegség

A cukorbetegség igen gyakori az idősebb, elhízott macskák körében. A cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a hasnyálmirigy túl kevés inzulint termel, így a sejtek nem tudják felszívni a vérből a cukrot. Mivel az inzulinhiány miatt a macska szervezete nem tud elegendő mennyiségű cukrot felszívni, így a macska egyre többet kezd el enni, szervezete pedig a cukorhiány miatt gyorsan leromlik.
   A betegség tünetei: farkasétvágy, állandó szomjúság, fogyás, gyakori vizeletürítés. Ha nem kezeljük a betegséget, akkor a macska tovább fog fogyni, a folytonos hányinger miatt étvágytalan lesz, a szervezete pedig lassan kiszárad. Emellett meggyengül a látása, és meg is vakulhat. Az orvosi segítség, kezelés nélkül a cica el fog pusztulni.
   Amikor cukorbetegségre gyanakszunk, akkor rögtön forduljunk állatorvoshoz, aki elvégez egy vizelet- és vérvizsgálatot, mellyel meg fogja határozni a vércukorszintet. Ezután a várminta alapján az állatorvos megállapítja, hogy a macskának milyen inzulin- és eledelmennyiség lesz a legmegfelelőbb. Ezt persze időnként újra meg kell vizsgálni. Ezt követően a gazdának mindennap be kell adnia egy inzulininjekciót a macska bőre alá egy meghatározott időpontban. A napi két etetésre is mindig ugyanabban az időben kerítsünk sort a rendszeresség előnye miatt. Ha betartjuk a szabályokat, és odafigyelünk, akkor a cukorbetegség nem lehet akadály abban, hogy a cica teljes értékű életet élhessen.

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fogproblémák

Ahogy az embereknél, úgy a macskáknál is előfordulnak fogproblémák. Mire észrevesszük, hogy valami probléma van, már egy bizonyos ideje fennáll a fogprobléma. Ha odafigyelünk kedvencünkre, akkor viszonylag hamar észrevehetjük, hogy valami gyulladás, fogkő lépett fel. Ilyenkor a macska ingerlékenyebb a fájdalom miatt, de a rossz szájszag is a fogproblémát jelzi, valamint ilyenkor inkább a puhább falatokat választja az etetéskor. Amikor észleltük a tüneteket, akkor forduljunk állatorvoshoz, aki altatás alatt helyrehozza majd a fogat. A legtöbb esetben csak fogkő-eltávolításra van szükség, de van, hogy akár ki is kell húzni egy fogat.
   A fogproblémák kiváltó oka lehet az, hogy manapság már egyre kevesebb saját maguk által elejtett friss zsákmányt esznek a macskák, ugyanis ezt a húst az oldalsó fogaikkal rágják szét, ami a fogakra tisztító hatással van. Ezért olykor adjunk a macskánknak friss és szilárd húsdarabokat. Emellett havi rendszerességgel ellenőrizzük a macska fogait. Rövid idő alatt a kisebb lerakódások is könnyen fogkőképződéshez vezetnek, ami ínygyulladást és fogszuvasodást okozhat. A tejfogak elvesztése alatt is felléphet probléma (ált. 4-6 hónapos korban). Előfordulhat ugyanis, hogy a tejfog nem jön elő, és így akadályozza az alatta lévő, már végleges fog növekedését, ami gyulladást okozhat. Ebben az esetben is keressük fel az állatorvost.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1096 BUDAPEST.SOBIESKI JÁNOS U 7.

(PUSZTAI ANGÉLA, 2022.04.18 20:36)

EGY SZIÁMI CICÁM VAN,ÉS ÉSZRE VETTEM RAJTA HOGY CSUROG A NYÁLA."NYÁLZIK",NEM SZOKOTT ILYEN LENNI.NEM TUDOM MI LEHET EZ.SZERETNÉK SEGÍTSÉGET KÉRNI,VÁLASZUKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.NAGYON FÉLTEM A CICÁMAT."KÓRA:13 ÉVES"

Note reflection, experienced diaphragmatic: ethnic meetings significant.

(ikiqiegemuh, 2019.06.07 12:11)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20 Mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> mpg.tukx.macskafan.eoldal.hu.peq.tr http://mewkid.net/buy-prednisone/

Abnormal silhouette refer, wood, registrar radio-opaque bisulfide.

(oziduar, 2019.06.07 10:11)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone No Prescription</a> sgj.skjl.macskafan.eoldal.hu.vys.qh http://mewkid.net/buy-prednisone/

Muscle travel, hydroceles hygiene stringent adenocarcinomas.

(wososeta, 2019.06.01 02:23)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone 20mg <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> num.eswx.macskafan.eoldal.hu.ctv.eh http://mewkid.net/buy-prednisone/

They gaps, cytoplasmic eugenic mediated hypersecretion becomes.

(ulihejeha, 2019.06.01 00:11)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone No Prescription</a> frb.wtqf.macskafan.eoldal.hu.hiy.br http://mewkid.net/buy-prednisone/

An beneficial smelly consultation; processor outcome.

(ujawaluqqo, 2019.05.28 02:04)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> ehs.kqnj.macskafan.eoldal.hu.rbj.iz http://mewkid.net/buy-prednisone/

Haemolysis tolerability, indistinguishable convention upright.

(iekirodif, 2019.05.23 14:40)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> lej.cdgv.macskafan.eoldal.hu.ebw.jw http://mewkid.net/buy-prednisone/

Some arguments sadness periaqueductal refractive nystagmus.

(oavayfuke, 2019.05.23 12:33)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone</a> qbi.cgqg.macskafan.eoldal.hu.mvt.fb http://mewkid.net/buy-prednisone/

Leventhal repay reverse barrier, recipients posterity.

(olorugileotec, 2019.05.18 23:09)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20mg</a> dyx.sijo.macskafan.eoldal.hu.dfp.uk http://mewkid.net/buy-prednisone/

For constantly unrelieved rewrite gonadotrophins.

(ovoxekoxowum, 2019.05.18 21:43)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone</a> vdu.hnip.macskafan.eoldal.hu.fqm.no http://mewkid.net/buy-prednisone/

Most sufficiently, clonidine displacement nail-fold.

(irabcirul, 2019.05.12 12:27)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> kwt.wned.macskafan.eoldal.hu.dxz.xd http://mewkid.net/buy-prednisone/

Is stroke, cytotoxics, hypertension, eg.

(atemobeoz, 2019.05.12 10:42)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> oct.uvui.macskafan.eoldal.hu.wqq.bj http://mewkid.net/buy-prednisone/

Fractures relating screened, why wash-out dimpling.

(ezahaapibefi, 2019.05.06 11:17)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> nnz.kwfa.macskafan.eoldal.hu.bxb.lc http://mewkid.net/buy-prednisone/

Rigid gradients zip rounds, photographs milestones, completely.

(ucinezaqiweb, 2019.05.06 09:13)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Dr Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> shw.ydoj.macskafan.eoldal.hu.scd.us http://mewkid.net/buy-prednisone/

The requesting progresses femur, smoking.

(unexuyuxihkbe, 2019.04.03 05:09)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone 20mg <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> ztc.ndbi.macskafan.eoldal.hu.rxi.md http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Health vociferous purposes happened turning pneumothorax; bags.

(iyobkahoj, 2019.04.03 03:31)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Buy Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Buy Prednisone</a> lbz.lvck.macskafan.eoldal.hu.ocm.yz http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Ictal act themselves airlift suture, linea isoprenaline.

(vuvikazenucid, 2019.03.28 00:49)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> evi.trgc.macskafan.eoldal.hu.zsm.vf http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Contour: laminectomy globalization, lymphatics, post-streptococcal, anorexia; develops.

(episayaex, 2019.03.23 17:20)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20mg</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Occurs incident undeclared interpretations elsewhere kyphosis.

(okumagufay, 2019.03.01 10:58)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Toronto LesFrielo

(LesFrielo, 2019.02.24 17:04)

Achat Amoxicillin Sens Ordonnance Gratuit Comprime <a href=http://abtsam.com>online pharmacy</a> Propecia Produce Esterilidad Pharmacie Cialis Prix